VMWare – Invalid Configuration For Device 0

Written by Allen White on. Posted in VMware

This is not so much a problem rather than an incomplete feature of Vsphere. This issue occurs in all versions of vsphere including 3,4 and 5.

When you try and deploy a virtual machine from a template, the process goes almost to complete but dies around 97% with the following error.

Invalid Configuration For Device 0
Invalid Configuration For Device 0

I have seen numerous blogs stating that this is down to the original image being cloned with a CD mounted. This may be true however the actual issue ONLY occurs when you have ticked the box during the template process labeled “ Edit Virtual Hardware Settings (experimental) ”

Edit Virtual Hardware Settings

Edit Virtual Hardware Settings

So, to get around this error make sure you DO NOT select the Edit virtual hardware option. As it says this is STILL experimental.


Allen White
Allen is a Consultant for ITPS in the North East of England and holds the following accreditations. MCSA, MCSE, MCTS, MCITP, CCA, CCSP, VCP 4,5 and HP ASE, AIS - Network Infrastructure.

ITPS provides strategic IT consultancy, implementation, data centre provision and unified communications, as well as support services and workspace and disaster recovery. If you require a consultation then please contact me via the contacts section or direct on 07931222991, add me on linkedin. https://uk.linkedin.com/in/allenwhiteconsultant0001


Leave a comment


(c) Techieshelp.com. Please be aware, all information is provided freely, any information used is done so at your risk and Techieshelp will not be held responsible for any issue that may occur.
!-- BuySellAds On-Site Shopping Cart -->